Zlatni Junnan

309
280,00
din.
Zlatni Yunnan — poznati crni (u evropskoj terminologiji crni) čaj iz prolećne berbe iz provincije Yunnan, Kina. Sadrži veliki broj neotvorenih čajnih pupoljaka, koji na pozadini tamno uvrnutih listova podsećaju na zlatnu strugotinu. Tamno-zlatna, kristalno bistra infuzija oduševljava blagim, baršunastim ukusom. Svaka šolja ostavlja jasan medeni ukus i oblak delikatnog mirisa sa notama suvog voća. Uprkos lakoći ukusa i mirisa, ovaj čaj savršeno tonizira, zbog čega ga neki nazivaju "čajnim Moko".
Istorija i legende
Zlatni Yunnan, crni čaj iz Yunnana, planinske i oblačne provincije na jugu Kine. Kada je tačno počelo uzgajanje ovog čaja sa zlatnim vrhovima, teško je reći. Međutim, ovaj sort za mnogo godina stekao je zasluženu popularnost među ljubiteljima čaja širom sveta. Kao i obično, najpre je postao popularan u Kini, a tek potom, sa razvojem trgovinskih veza, počeo je da se širi dalje. Evropljani su posebno cenili ovaj čaj zbog tamne boje infuzije i izuzetnog, bez gorkog ukusa.
Mesto i proces berbe
Ovaj čaj se uzgaja u provinciji Yunnan u Kini. Cela provincija se sastoji od planinskih masiva prekrivenih šumama, što vrlo povoljno utiče na uzgajanje čaja, obogaćujući listove čistim i svežim vazduhom. Berba ovog čaja vrši se isključivo ručno, kako bi se listovi zaštitili od mehaničkog oštećenja. Da bi listovi oslobodili sve svoje sokove tokom obrade, pažljivo se prže na otvorenom vatri u bakrenom kotlu. Upravo nakon fermentacije, pupoljci poprimaju svoj poznati zlatni ton.
Ukus, miris i posleukus
Kada otvorite čaj "Zlatni Yunnan", naći ćete uvrnute listove i pupoljke u zelenoj i zlatnoj boji i udahnućete čist, travasti miris čaja. Ako se pravilno zakuva, napitak ima jantarsku, tamno-zlatnu boju i blag, slatkast, ponekad sa blagom kiselkastošću, ukus. Čaj ostavlja dugotrajan posleukus cvetne polena.
Efekat na organizam
Ovaj čaj ima blag opuštajući efekat i dobar je za ljude koji su često pod stresom. Dobro je za tople mesece, kada nije potrebno da se zagrejemo ili razgrejemo krv. Ukus čaja omogućava da se u njega doda med, idealno direktno u šolju, čime se dobija lekovito sredstvo protiv prehlada i lošeg stanja.
Preporuke za pripremu
Za pripremu čaja Zlatni Yunnan, treba da uzmete 3-5 grama suve zalihe na 250 ml vode, zagrejane na 95-100 °C, i prelijete čajne listove u pripremljenoj posudi. Obično se prvi preljev vrelom vodom koristi za pranje listova čaja, ovu tečnost odmah iscedite i nemojte je piti. Preporučuje se da čaj odstoji do 2 minuta i da se uradi samo jedan preljev. Treba pripremati samo onoliko čaja koliko ćete popiti u jednom trenutku. Vreme infuzije može da varira od 20 sekundi do 2 minuta u zavisnosti od toga koji tonovi ukusa vam se najviše sviđaju.
Temperatura vode: 90-100 stepeni
Vrsta čaja: Crni kineski
Efekat: Blago opuštanje