Zmajev bunar (Lungćin)

108
430,00
din.

Jedan od najpoznatijih kineskih čajeva, koji je više puta bio na listi „Poznati kineski čajevi“. Lunjing se proizvodi u gradu Hangžou (provincija Čđedžijang), obično ručno, i to isključivo od vrhova izdanaka sa dva gornja lista. Prilikom pripreme daje svetlo-žut infuziju sa neverovatno blagim, harmoničnim ukusom, slatkastim posleukusom i divnim voćnim mirisom.

**Istorija i legende:**
Lunjing, jedan od „Deset poznatih čajeva Kine“, koji se uzgaja u Hangžou, ima istoriju koja datira još iz sredine XVII veka. Prema legendi, car koji je tada vladao putovao je po zemlji. Tokom jednog od njegovih zaustavljanja kod jezera Sihu, ponuđen mu je šoljica čaja, koji je ubrano sa 18 žbunova koji su rasli u blizini. Ukus čaja je očarao cara i od tada je ovaj čaj postao vrhunski. A 18 žbunova i dalje raste tamo gde su i rasli.

**Mesto i proces berbe:**
Ovaj zeleni čaj se uzgaja u Hangžou, provincija Čđedžijang, u Kini. Lunjing se sadi na planinskom terenu, gde je umjereni klime i kiše tokom čitave godine. Proizvodnja ovog čaja je pod strogim nadzorom, jer je vreme berbe ključno: ako se čaj bere prekasno, gubi svoju vrednost. Berba je veoma stroga, beru se samo čitavi i nežni listovi čaja. Nakon berbe listovi se sortiraju, a zatim se prže ručno na posebnim tiganjima.

**Ukus, miris i posleukus:**
Kada otvorite pakovanje čaja „Lunjing“, u njemu ćete naći listove koji su uvijeni u obliku borovih iglica sa glatkom površinom, dužine oko 2 cm, i osetićete čist, travnati miris ovog poznatog kineskog čaja. Pravilno pripremljeni čaj ima žuto-zelenu boju, a što je niži kvalitet čaja, to je boja napitka tamnija, sa bogatijim ukusom, dok gorčina i kiselost izostaju. Čaj ostavlja sladak, dugotrajan posleukus.

**Djelovanje na organizam:**
Ovaj čaj podstiče energiju i uklanja osećaj umora. Poboljšava raspoloženje i pruža jasnoću uma i preciznost misli. Verovatno ga nije preporučljivo piti uveče, da ne biste proveli noć bez sna, iako će vam misli dolaziti vrlo vredne. Takođe, treba biti oprezan kada ga nudite deci, jer kombinacija kofeina i teanina može biti previše jaka za njih.

**Preporuke za pripremu:**
Da biste pravilno pripremili čaj Lunjing, potrebno je uzeti 7-8 grama suvog čaja na svakih 150 ml vode, ugrejane do temperature 80-85°C, i preliti ovom vodom listove čaja u pripremljenoj posudi. Obično se prvi preljev koristi da bi se isprali listovi, a ta tečnost se izlije i ne pije. Čaj treba da se infuzira 10-30 sekundi, a treba ponoviti 3-5 infuzija. Najbolja posuda za pripremu ovog čaja je stakleni bokal, koji je naročito dobar za početnike: gotov napitak treba da bude nežne žuto-zelene boje. Ako infuzija počne da tamni, to znači da ga predugo pripremljate, iako možete piti takav čaj, ali gorčina i kiselost će u potpunosti zaseniti sve ostale nijanse ukusa.

**Istok Kine** – Istočni deo Kine, to je ta Mančurija – ravničarska, priobalna, monsunska. Promenljiv klima sa jutarnjom maglom i večernjim kišama – gotovo kao staklenik za nežne, suptilne i (da, da) rafinirane čajeve. Zbog toga su upravo ovde smeštene najpoznatije „čajne“ provincije, koje su svetu dale više od polovine „Poznatih čajeva Kine“: Anhuji (Huanšan Maofen i Cimijen Maofen, Taipin Houkui, Maocijan, Kimon koji je zapravo Cimijen, Ganpauder i mnogi omiljeni Luan Guapian), Fudzijan (O, ova provincija je pravo čudo! Baihao Inžen, Baimutan, Dahunpao, Ui Cilanj, Moli Huaca, Ansi Teguanjin, Renšen Ulun, Tanjan Gunfu!), Čđedžijang (Sihu Lunjing, Lansi Maofen, Yuci Siangmin Maofen), Jiangsu (u ovoj provinciji treba istaći samo jedan čaj, ali kakav – Dunting Bilocun!), Jiangsi (Lušan Yunjü), Šandong (Sunčžen Ča) i, konačno, ostrvo Tajvan (ah, tajvanski uluji – to je tema za stotine dubokih čajnih razgovora).