Klasičan zeleni čaj sa izraženim mirisom jasmina. Proizvodi se u nekoliko provincija jugoistočne Kine. Divan miris jasmina čaj dobija tokom proizvodnje mešanjem sa sveže ubranim cvetovima jasmina. Kada čaj upije miris, cvetovi jasmina se uklanjaju, a čaj se podvrgava uvijanju i sušenju. Prilikom pripreme, uvijeni listovi se otvore, otpuštajući čaroban jasminov miris i nežan ukus. Istorija i legende: Jasminski Dragon Pearl (Jasminove biseri zmaja), još jedan prelep zeleni čaj iz mnogih sorti koje poklanja provincija Fujian, postao je najpopularniji baš u Evropi. Prvi recepti za pripremu, koji su uključivali cvetove jasmina i u kojima je tokom proizvodnje čaj dobio jasminov miris, pojavili su se pre oko 800 godina. Ubrani i uvijeni listovi čaja mešaju se sa cvetovima jasmina koji ih zasićuju svojim eteričnim uljima. Kasnije se cvetovi odvajaju od čajnog sirovog materijala, a gotov čaj se čuva i transportuje u uslovima minimalne vlažnosti kako bi se sačuzao nežni jasminov miris. Mesto i proces berbe: Ovaj čaj se uzgaja na plantažama u istočnom delu Kine, u provinciji Fujian, koja je jedno od najpoznatijih mesta za uzgoj čaja. Takođe, ovde se uzgajaju legendarni čajevi kao što su Xiao Zhong, Tie Guan Yin, Jin Jun Mei i drugi. Po tome što se Jasminski Dragon Pearl bere u periodu kiša, listovi čaja imaju tanku i dugu strukturu, što znatno pomaže u njihovoj obradi. Listovi se ručno pažljivo uvijaju u male kuglice, što omogućava da čajni listovi zadrže sve svoje ukusne i korisne osobine, a na kraju se aromatizuju cvetovima jasmina. Ukus, miris i posleukus: U pakovanju sa čajem "Jasminski Dragon Pearl" videćete uvijene listove svetlozelene boje u obliku kuglica i osetićete klasičan miris zelenog čaja sa izraženim jasminovim mirisom. Čaj pripremljen prema pravilima stiče boju od bledožute do bogate smaragdno zelene i ima sladak ukus sa blagom gorčinom. Čaj će ostaviti lagani, slatkast posleukus. Dejstvo na organizam: Jasminski Dragon Pearl odlično osvežava tokom vrućina i pomaže telu da nadoknadi izgubljenu vlagu. Miris jasmina uklanja neprijatan miris iz usta, a šolja ovog čaja posle obroka može da zaustavi razvoj karijesa. Preporuke za pripremu: Za pripremu čaja Jasminski Dragon Pearl, treba uzeti 5-7 grama suve zalihe čaja na svakih 150 ml vode zagrejane do temperature od 80 °C i preliti njome čajne listove u pripremljenoj posudi. Obično se prvi preljev vodom koristi da bi se isprali listovi čaja, a tečnost se baca. Čaj se preporučuje da se infuzira 30-45 sekundi i može se pripremiti u 5-6 preliva. Najbolja posuda za pripremu ovog čaja je porcelanski čajnik, a moguća je i tradicionalna gaiwan posuda. Svaku posudu treba isprati kipućom vodom pre nego što se stave suvi čajni listovi. Ako želite da dobijete jači ukus čaja, treba povećati vreme infuzije, ali tada će napitak imati i izraženije tonizirajuće osobine. Istočni deo Kine – to je Mančurija, ravničarska, priobalna, monsunska oblast. Promenljiva klima sa jutarnjim maglama i večernjim kišama – skoro pravi staklenik za nežne, tanke i (da, da) izuzetne čajeve. Zato se upravo ovde prostiru najpoznatije „čajne“ provincije koje su svetu poklonile dobru polovinu „Poznatih čajeva Kine“: Anhui (Huangshan Maofeng i Qimen Maofeng, Taiping Houkui, Maocian, Keemun koji je zapravo Qimen, Ganpouder i omiljeni mnogima Lu’an Guapian), Fujian (O, ovo nije samo provincija, ovo je čudo! Baihao Yinzhen, Bai Mutan, Dahongpao, Wuyi Qilan, Moli Huacha, Anxi Tie Guan Yin, Renshen Wulun, Tanyang Gongfu!), Zhejiang (Xihu Longjing, Lanshi Maofeng, Yucji Xiangming Maofeng), Jiangsu (u ovoj provinciji izdvaja se samo jedan čaj, ali kakav – Dongting Biluochun!), Jiangxi (Lushan Yunwu), Shandong (Sunzhen Cha) i konačno, ostrvo Tajvan (ah, tajvanski uluni – to je tema za stotine pažljivih čajanka).