Elitni cejlonski čaj kategorije Golden Flowery Orange Pekoe (GFOP), sa velikim brojem zlatnih tipseva. Njegov napitak donosi divan dubok ukus, blagu gorčinu, luksuznu medeno-zlatnu boju i blagi začinski miris. Taprobana — drevno ime ostrva Cejlon, koje se često koristi kod većine klasičnih istoričara i geografskih autora. Ovaj čaj nije slučajno dobio ovo ime, jer pripada elitnoj kategoriji Tippy Golden Flowery Orange Pekoe (TGFOP), što znači da sadrži veliki broj zlatnih tipseva. Divan dubok ukus, blaga gorčina, luksuzna medeno-zlatna boja napitka i blagi začinski miris — ovo je najprecizniji opis ovog čaja. Istorija i legende: Zlato Taprobane (TGFOP) je jedan od najboljih poznatih cejlonskih čajeva. Prve isporuke cejlonskog čaja u Evropu počele su krajem 19. veka. Zanimljivo je da se formiranje Šri Lanke — nekadašnjeg Cejlona, a još ranije Taprobane, kao svetskog izvoznika čaja, povezuje sa gljivičnom infekcijom: nakon što je gljiva uništila plantaže kafe na Cejlonu, kolonizatori su odlučili da pokušaju da sade čaj. U to vreme, čajna monopolija pripadala je Indiji. Slova TGFOP označavaju kategoriju Golden Flowery Orange Pekoe — najvišu kategoriju čaja sa zlatnim tipseovima. Mesto i proces berbe: Danas se čaj Zlato Taprobane takođe proizvodi na Šri Lanki. Zbog ekvatorske klime, toplog i vlažnog vazduha, temperatura u čajnim područjima Šri Lanke u proseku je oko 27 stepeni Celzijusa, što čini strukturu čajnog lista nežnom, a ukus bogatim. Česte padavine na ostrvu, koje su uobičajene u ekvatorskim oblastima, obezbeđuju vlagu plantažama. Ukus, miris i posleukus: Kada otvorite čaj "Zlato Taprobane", u sredini pakovanja ćete pronaći urolane listove tamno-smeđe do skoro crne boje, uz klasičan čajni, biljni miris, koji je nastao na najboljim plantažama. Pripremljeni napitak ima medeno-zlatnu boju i bogat, ali blag ukus. Čaj ostavlja dugotrajan, sa voćnim nijansama, posleukus. Djelovanje na organizam: Kao i drugi jaki predstavnici crnih cejlonskih čajeva, Zlato Taprobane povoljno utiče na probavni sistem, olakšavajući varenje hrane. Takođe, blagi dezinfekcioni efekat ovog čaja može biti koristan tokom putovanja. U zavisnosti od toga koliko snažno zavarite ovaj čaj, može se piti i ujutro i pred kraj dana. A ako ga pijete na indijski način, sa šećerom i mlekom, čaj može zameniti jedan od obroka. Preporuke za pripremu: Čaj Zlato Taprobane (TGFOP) treba pripremiti na sledeći način: uzmite 2-2,5 grama suvih listova na svakih 150 ml vode, zagrejane na 100 °C, i prelijte ih tom vodom u pripremljenoj posudi. Obično se prvi proliv koristi da se operu listovi čaja, a ta tečnost se izlije i ne pije. Najbolja posuda za pripremu ovog čaja je bilo koja posuda koja dobro zadržava temperaturu, kako listovi čaja ne bi bili hladni između proliva. Čaj treba ostaviti da odstoji 2-3 minuta i napraviti 3-4 proliva. Sa svakim sledećim prolivom vreme infuzije treba povećavati, a ako čaj postane previše gorak, bolje je ne nastavljati sa sledećim prolivima. Srednji Cejlon (nekadašnji Cejlon) je mala zemlja, ali zauzima treće mesto na svetu (posle Indije i Kine) po proizvodnji čaja i može da obraduje i najzahtevnije cenitelje širokim asortimanom vrhunskog (pre svega) crnog čaja. To su prijatno gorki sorte iz provincije Uva (jugozapadni deo ostrva), i ukusan, bogat čaj iz područja Dimbula (istočni deo ostrva), i naravno, neverovatno mirisan, sa zlatnom bojom napitka, visokogorski čaj (planacije se ponekad nalaze na visini od 2000 m) iz Nuwara Eliya. Usput, zbog nejednolikosti krajolika na ostrvu (planinski masivi se smenjuju sa ravnicama), cejlonski čajevi obično se klasifikuju ne samo po nazivima regiona i provincija, već i prema visini na kojoj se plantaže nalaze (niskogorski čaj — 0-550 m, srednjojorski čaj — 550-1050 m, i, na kraju, visokogorski čaj — 1050-2000 m).